Het Chromebook toetsenbord

Elke fatsoenlijke ‘laptop’ heeft natuurlijk een toetsenbord nodig, en een chromebook toetsenbord is maar op een paar kleine details anders. Ben je op zoek naar een chromebook met een numeriek toetsenbord, bezoek dan zeker onze pagina hier over.

Het toetsenbord op een Chromebook heeft andere toetsen op de plekken waar je normaal de F-toetsen verwacht. Deze maken het gebruik van deze knoppen veel algemener en duidelijker voor het gebruik, binnen alles wat je op je chromebook doet en kan doen.

Ook wanneer je een geschikte vervanger zoekt voor het ingebouwde toetsenbord, of deze moet vervangen door een defect, sturen we je hier de goede kant op.

Wat deze toetsen precies zijn, de combinaties die je gebruiken kan, en wat je moet doen als het toetsenbord niet meer werkt lees je allemaal hier. Of kijk op onze pagina met toetsencombinaties van de chromebook.

indeling van een Chromebook Toetsenbord

Om te beginnen starten we waar onze homepagina over de chromebook is gestart. De layout van een toetsenbord is voornamelijk aan de bovenkant anders, daar waar je normaal gesproken de F-toetsen kan vinden.

Daarnaast bezit de Chromebook over een enorm aantal sneltoetsen die het werken een stuk sneller kunnen maken. Een lijst met alle Chromebook sneltoetsen vind je hier.

Bovenste toetsenrij

Naast de technische details en verhoogde accuduur is het Chromebook toetsenbord net even anders. Zo zijn de F toetsen vervangen door toetsen die soms dezelfde werking hebben, maar waar een ander symbool voor staat.

verschillen van de bovenste rij toetsen op een chromebook toetsenbord

In plaats van de F-toetsen zijn er toegewijde knoppen aanwezig , daaronder vind je de F-toets die dit doet op windows computers. Van links naar rechts bovenaan het toetsenbord zijn dit de volgende knoppen:

 • Pagina terug
  • Op een Windows toetsenbord gebruik je de Backspace om een pagina terug te gaan. Deze toets werkt ook als een delete toets wanneer je de alt knop er bij vasthoudt. [Alt + Backspace] = delete.
 • Pagina vernieuwen
  • F-5
 • Volledige pagina modus
  • F-11
 • Vensters wisselen – overzichtsmodus
  • Hiermee krijg je met één druk op de knop een overzicht van alle openstaande vensters. klik of tik vervolgens op het venster dat je naar voren wilt hebben.
 • Helderheid beeld lager
  • Handig om nog nét even wat meer batterij te besparen. Hoe lager deze staat, hoe minder energie je verbruikt. Deze toets kan je blijven indrukken tot de verlichting helemaal uit gaat ( bij meeste modellen)
 • Helderheid beeld hoger
  • Handig wanneer je buiten zit. Door de helderheid te verhogen zie je alles vooral buiten beter. Gebruikt op de hoogste stand wel meer energie.
 • Play Pauze van media
  • Werkt op de meeste websites en natuurlijk in apps zoals Netflix, Youtube en Spotify. Alle apps waarin je iets aan het afspelen bent kan je met deze knop pauzeren.
 • Volume uitschakelen
  • Oftewel de ‘mute’ knop. Schakelt met één druk op de knop het volume uit. Dit stopt niet het afspelen van media.
 • Volume verlagen
  • lijkt me duidelijk. Verlaagt het totale volume van de Chromebook
 • Volume verhogen
  • Hetzelfde als verlagen, maar dan de andere kant op 🙂
 • Aan/Uit knop ( lang vasthouden schakelt sluit de chromebook af, eenmalig drukken geeft je 4 opties.
  • Door de aan/uit knop vast te houden schakelt de Chromebook na 3 seconden uit. Druk er eenmalig op om een menu te krijgen met alle ‘afsluit opties’ zoals, Afsluiten, opnieuw starten, uitloggen en slaapstand.

Zoals je ziet zijn er veel toetsen vervangen ten opzichte van de de standaard F-toetsen. Daarbij hebben F toetsen per applicatie van Windows verschillende functies. De functies hierboven zijn vooral bedoeld tijdens algemeen gebruik. Het chromebook toetsenbord heeft een algemenere functie die werkt bij alles wat je er mee doet.

De Finder toets met vergrootglas

Met de ‘finder’ toets kan je zoeken in alles binnen de Chromebook. Of dit nu gaat om apps, documenten of foto’s, met één druk op de knop kan je invoeren wat je wilt vinden. Dit werk ook met een deel van de naam, en soms met een beschrijving van wat je wilt doen.

Numeriek toetsenbord op Chromebook

sinds het schrijven van onderstaande tekst hebben we ook de modellen die voorzien zijn van een numeriek deel hun eigen plek gegeven. Je vindt de modellen met een numeriek toetsenbord hier

Een numeriek deel vind je alleen terug op de grotere modellen chromebooks, omdat er op kleine modellen geen ruimte voor is.

Het feit blijft dat dit een onderdeel uitmaakt van het totale toetsenbord van je chromebook. Hieronder vindt je de voordelen en uitleg waarom het niet altijd een onderdeel uitmaakt van een Chromebook.

Voordelen van een numeriek toetsenbord

Het grootste voordeel is de invoersnelheid als je regelmatig met nummers werkt. Of dit nu gaat om factureren, invoeren van data, of ander werk waarbij het invoeren van nummers belangrijk is, het gaat altijd sneller met een Numpad.

Je went namelijk heel snel aan de volgorde waarin de nummers door je rechterhand bereikbaar zijn. Zo weet je binnen een mum van tijd, of door dit te oefenen, elk cijfer individueel te vinden. Dat scheelt een hoop tijd.

Ook het doen van rekenwerk wordt je makkelijk gemaakt omdat de knoppen om iets uit te rekenen rondom het numpad aanwezig zijn. Overweeg dus goed of je een numeriek deel op je Chromebook toetsenbord wilt hebben.

Waarom een numeriek toetsenbord vaak niet aanwezig is

Lang niet alle Chromebooks zijn voorzien van een numeriek toetsenbord. Vooral bij kleinere modellen ( 14 inch of kleiner) ontbreekt het numerieke deel. Deze laptops zijn simpelweg te klein om ruimte te bieden aan een numpad ( zoals het ook genoemd wordt).

Natuurlijk kunnen ze de toetsen van het toetsenbord kleiner maken, en zo ruimte bieden aan een numeriek deel. Dit gaat echter ten kosten van de gebruikservaring, omdat de toetsen van het toetsenbord dan aanzienlijk kleiner moeten worden. En wanneer je eenmaal aan het formaat gewend bent, is terugschalen naar kleinere toetsen helemaal niet comfortabel. Dus laat de fabrikant het numerieke deel weg.

Kostentechnisch kan het ook een overweging zijn. Het fabriceren van een volledige lijn nieuwe toetsen, met mechaniek en al, is best een kostbare aanpassing. Ook hierdoor kan een overweging gemaakt worden om niet van de standaard af te wijken en zo een betaalbare oplossing te kunnen blijven bieden.

Grotere modellen zijn vaker voorzien van een numpad

15 Inch modellen hebben vaak wel ( maar niet altijd een numpad). Als je regelmatig nummers invoert, kan het ontbreken van een numeriek deel voor wat vertraging zorgen, logisch, omdat je ze nu minder op gevoel kunt raken.

Dit is overigens niet een verschil tussen Chrome of Windows, maar meer een besluit dat een fabrikant maakt op basis van de ruimte die ze hebben op de laptop. Toetsen van het toetsenbord hebben een vaste grootte nodig om makkelijk geraakt te kunnen worden. En als deze ruimte er niet is, wordt er als eerste bespaard op het numerieke deel.

Het filter dat we klaar hebben staan geeft je de mogelijkheid om tussen modellen te kunnen kiezen die dit numerieke deel wél of niet hebben. Zoek hier op Chromebooks mét numeriek toetsenbord.

2 gedachten over “Het Chromebook toetsenbord”

 1. Mijn chromebook (HP) springt regelmatig van het vaste toetsenbord naar het schermtoetsenbord. Ik krijg het dan niet meer terug. Alleen met totaal opnieuw opstarten lukt dat. Er is vast een sneltoets voor, maar die kan ik niet vinden.
  Kunt u mij helpen?

  Beantwoorden
  • Hoi Klaas,

   Je kan het on-screen toetsenbord ook uitschakelen. Klik hiervoor op de klok (rechtsonderin) > tandwiel (voor instellingen), vervolgens Toegankelijkheid > Toetsenbord en tekst > on-screen keyboard uitschakelen. Dit zou de functie moeten uitschakelen.

   Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie