Chromebook opslagruimte, hoeveel is dit en wat heb je nodig?

Chromebooks worden uitgebracht met verschillende groottes aan opslagruimte.

De opslag van een chromebook wordt bepaald door de ‘hardeschijf. Het geheugen ( of RAM) van een chromebook doet iets anders

De huidige serie Chromebooks zijn te koop met opslagruimtes variƫrend van 16 tot 256 GB.

16GB zie je tegenwoordig niet veel meer in nieuwe Chromebooks, omdat 32GB niet veel duurder meer is.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig

Van lokale opslagruimte heb je niet veel nodig. Lokale opslagruimte is de opslagruimte die je kunt gebruiken zonder internet. Voor het opslaan van fotos, videos en documenten bijvoorbeeld.

Waar je misschien naar op zoek bent is hoeveel ruimte jouw bestanden in gebruik nemen. Dan weet je namelijk ook hoeveel schijfruimte jouw Chromebook nodig zou hebben.

Als voorbeeld nemen we even iemand die de chromebook gebruikt om tijdelijk fotos op te slaan. Dit zijn in veel gevallen de grootste losse bestanden op video’s na.

Hoeveel foto’s kan je bewaren op een 32GB Chromebook

We gaan er even van uit dat je een 32GB Chromebook op het oog, of al in je bezit hebt. Van die 32GB wordt 7GB gebruikt voor Chrome OS, Dit betekent dat je ongeveer 25GB over hebt voor het opslaan van video’s en foto’s. 25GB is 25.000 megabytes (ongeveer).

Een foto die je tegenwoordig maakt is 3-5 MB (megabyte) groot. Dat betekent dat je op een Chromebook met 32GB aan opslagruimte 5000 Foto’s kan opslaan, als je deze op hoge kwaliteit maakt.

Dat is verschrikkelijk veel. Omdat er vaak gedacht wordt dat 32GB te weinig is, laat bovenstaande zien dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Sterker nog, foto’s opslaan in Google Drive hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de ruimte op je google drive. Als je foto’s in hoge kwaliteit opslaat, kost het je zelfs helemaal geen opslagruimte.

Waarom heeft een Chromebook weinig opslagruimte nodig

Chromebooks zijn bedoeld voor gebruik in de cloud, wat betekent dat je de meeste van je bestanden op Google Drive of andere cloudopslagdiensten moet opslaan. Zoals OneDrive(5GB) of Dropbox(2GB) bijvoorbeeld.

 • Dropbox geeft standaard 2GB aan opslagruimte om gratis te gebruiken, en deze kan je tot 16GB groot maken door vrienden uit te nodigen.
 • Onedrive geeft 5GB aan online opslag die je alleen met een abonnement kunt vergroten.

Elke keer dat je offline hebt gewerkt, en je maakt verbinding met WIFI, worden je bestanden naar de Google Drive Cloud gestuurd.

Waar wordt de opslagruimte van een Chromebook nog meer voor gebruikt

De opslagruimte van Chromebooks wordt meestal gereserveerd voor het downloaden van bestanden en schermafbeeldingen, die je op Chromebook maakt.

Deze opslagruimte varieert van 16 GB tot op het moment 256 GB op een interne solid state drive. Sommige Chromebooks hebben ook een SD-kaartpoort, zodat je de lokale opslaglimiet aanzienlijk kunt uitbreiden.

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt hangt dus erg af van je eigen gebruik.

Eenvoudige manier om de opslagruimte te vergroten

De meest eenvoudige manier om opslagruimte te vergroten is met een USB stick. En het liefst met een usb stick die niet zo groot is.

op deze foto zit een kleine usb stick in de laptop. Kan jij em zien?

Je hebt namelijk mini usb sticks die heel klein zijn, en je zonder problemen in je Chromebook kan laten zitten. Deze usb stick zijn al snel 64GB tot 128GB, en zo klein dat je hier geen last van hebt.

Als je werkt doet waarbij je bestanden niet in de Cloud nodig hebt, maar later wilt overzetten naar je PC, dan is dit de beste keus voor je.

Een andere manier is door het gebruik van een Micro SD kaart, hiervoor moet je Chromebook wel een SD Card slot hebben.

5 gedachten over “Chromebook opslagruimte, hoeveel is dit en wat heb je nodig?”

  • Hoi Onno,

   Update (30-08-2021 17:10): HP Nederland heeft me laten weten dat dit specifieke type Chromebook SD kaarten ondersteunt tot 2TB. Dit houdt in dat de gebruikte cardreader geschikt is voor SD-XC kaarten.

   Mijn vorige reactie lees je voor de volledigheid hieronder:
   Naar aanleiding van je vraag ben ik er wat dieper op ingedoken. Hp laat echter nergens de exacte SD-Card techniek weten die dit model Chromebook gebruikt. Hierdoor zijn er twee opties:

  • SD-HC : kaarten tot 32GB. Deze zal sowieso werken in het model HP Chromebook dat je hebt.
  • SD-XC : kaarten tot 2TB. Er is een kans dat deze werken, maar hier kom je alleen achter door het te proberen
  • Ik kan in de informatie die HP aanlevert niet de exacte versie van SD-Card achterhalen die dit model ondersteunt. Garanderen kan ik je dit tot 32GB (SD-HC kaarten).

   Ik adviseer met het model Chromebook dat je hebt naar een lokale computerwinkel te gaan en daar te vragen of ze een SD-XC kaart hebben die je even mag testen. Als deze kaart van meer dan 32GB gewoon werkt, weet je dat je ook de grotere capaciteit kaarten kan kopen. Omdat SD-XC altijd minimaal 32GB zijn en maximaal 2TB.

   Wel is het nog belangrijk rekening te houden met het volgende:
   Als je een SD-Card gaat gebruiken om gegevens over te brengen van Chromebook naar een ander apparaat, dien je het oudste type kaart te nemen die ondersteund wordt. ( De zwakste schakel zeg maar).
   Wil je op de Chromebook zelf meer opslagruimte creeren, dan ben je vrij te kiezen voor een SD-Card van elke grootte. Mits het type ondersteund wordt. Nogmaals, het snelst is testen( Vooral als er geen sticker op de behuizing zit, of deze informatie nergens te vinden is).

   Mocht ik andere informatie tegenkomen laat ik je dit weten. Ik heb voor de zekerheid de vraag ook gesteld aan HP.

   Beantwoorden
 1. Hey

  Is het mogelijk om met een SD kaart virtueel de harde schijf uit te breiden zoals bij een Android smartphone of gaat dat niet? Ik heb namelijk een Chromebook met een harde schijf van maar 16 GB. Het besturingssysteem neemt daar al 11 GB van in. Voor mijn Linux opslag heb ik maar 2,5 GB kunnen voorzien daardoor terwijl er 10 GB aanbevolen wordt. Ik heb momenteel ook enkel de apps erop staan die er reeds op stonden, plus Whatsapp. Ik heb nog veel meer software nodig maar zit met die apps nu al aan 1,2 GB. Dus alles is nu al zo goed als op. Ik had gehoopt de harde schijf virtueel uit te kunnen breiden maar dat is precies niet mogelijk. Ik heb er een SD-kaart van 1 TB ingestoken, maar het herkent die dus als een apart volume. Daarom is het ik enkel mogelijk deze te gebruiken om bestanden op te slaan en niks van software? Kan ik met OneDrive of Google Drive of andere cloud opslagruimte wel de hardeschijf virtueel uitbreiden of is er een andere oplossing voor mijn probleem?

  Beantwoorden
   • Hey

    Bedankt voor de link. Ik ben deze stappen aan het volgen maar stuit op een probleem wanneer ik de opslaglocatie van WhatsApp wil veranderen. Ik weet niet of jullie mij hierbij verder kunnen helpen omdat het een specifieke app is, die jullie misschien niet hebben, en niet een algemeen geval. Maar als ik bij WhatsApp naar “opslag beheren” ga zie ik nergens de optie om van opslaglocatie te veranderen en ik vrees dat WhatsApp op termijn een grootverbruiker zal worden.

    Nog een bijkomende vraag: het is dus niet mogelijk om apps te installeren op de SD-kaart? Enkel hun opslag kan ik erheen verplaatsen? Gaat mijn geheugen dan niet alsnog snel volstaan met apps? Of neemt de installatie van een app zelf echt heel weinig plaats in belsag?

    Beantwoorden

Plaats een reactie