Chromebook browsers en alternatieven

Welke browsers kan je op je chromebook installeren? ben je verplicht chrome te gebruiken, of zijn hier andere alternatieven voor?

Dat Chromebooks voorgeinstalleerd zijn met Google Chrome, onder Chrome OS is natuurlijk logisch. Het vlaggenschip van Google is naast de zoekmachine zijn browser. Maar dit is zeker niet de enige browser waar je gebruik van kunt maken.

Maar wat zijn je opties als je liever werkt met een andere browser, omdat je andere computers ook werken met een andere browser. We zetten hier alle browsers voor je op een rij.

Chromebook browsers die op je Chromebook kunt gebruiken

LogoNaamDownload link
Mozilla firefoxhttps://www.mozilla.org/en-US/firefox/browsers/chromebook/
OperaDownload Opera browser voor chromebook
BraveDownload Brave browser
Microsoft EdgeBekijk de stappen om Edge te installeren op je chromebook
DolphinDownload Dolphin browser for Chromebooks
GhosteryDownload Ghostery browser

Mozilla firefox

firefox browser logo

Firefox staat bekend om zijn veiligheid en privacy bescherming. Het geeft tal van mogelijkheden om je accounts te synchroniseren, waardoor je wachtwoorden en bladwijzers altijd inzichtelijk zijn.

Firefox werkt op Chromebook, en daarnaast op vrijwel alle soorten computers, tablets en laptops.

Meerdere tabbladen

Firefox ondersteunt net als andere browsers meerdere tabbladen tegelijkertijd. Tabbladen die je niet gebruikt worden op een achtergrond proces gehouden en nemen zo weinig energie in gebruik.

Blokkeren van (sociale) trackers

Firefox helpt trackers te blokkeren waar je niet specifiek van hebt aangegeven dat je dit niet erg wilt. Facebook, twitter en andere sociale platformen die hier gebruik van maken bijvoorbeeld.
Zo is het voor beginners veiliger te werken, en voor geavanceerde gebruikers kan dit uitgeschakeld worden. Ben je nieuw met het gebruiken van firefox, dan is dit een veilige keus als je zorgeloos wilt kunnen browsen.

Favoriete websites makkelijk te bezoeken

Websites die je regelmatig bezoekt worden automatisch ( indien je dit wilt ) weergegeven op de startpagina als je firefox opstart. Pagina’s die je liever hier niet weergegeven wilt hebben kan je eenvoudig uitsluiten. Zo heb je favoriete sites altijd makkelijk bij de hand.

Alle voordelen van Firefox op een rij:

  • zoeken vanuit adresbalk
  • zoekmachine opties en andere machines kiezen
  • slimme zoeksuggesties
  • bladwijzers, geschiedenis, en openen in tabbladen
  • werkt met alle google producten
  • ingebouwd hulpmiddel om schermafdrukken te maken ( naast de mogelijkheid screenshots vanaf je chromebook te kunnen doen )
  • Tabbladen vastzetten

  • Automatisch afspelen blokkeren ( handig om bandbreedte te besparen )
  • Beeld in beeld mogelijkheid
  • links en leuke inhoud makkelijk kunnen delen met anderen

Opera browser

Opera is al jarenlang een go-to browser voor een hoop mensen. En ze hebben er ook voor gekozen een toegewijde versie van hun browser te maken die geschikt is voor Chromebook gebruikers.

Toetsencombinaties om snel te werken, vlotte muis controle, en goede integratie met het besturingssyteem van Chrome OS maken van Opera zeker een browser die je geprobeert wilt hebben.

Gratis VPN voor Opera gebruikers

Opera is een van de weinige browsers die een Gratis VPN mogelijkheid aanbiedt. Een VPN zorgt er voor dat helemaal niemand, zelfs niet je provider, kan zien wat je op het internet doet. Het zorgt er zelfs voor dat men niet kan zien vanaf waar jij aan het internetten bent. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een andere locatie te kiezen, van waaruit je wilt internetten.

Opera voor Cryptocurrency wallets

Opera beschikt ook over een toegewijde Cryptocurrency Wallet. Het is een van de eerste browsers die een Cryptowallet geintegreerd heeft in de browser zelf. Dit maakt het voor traders eenvoudig om direct aankopen of trades te doen vanuit een dedicated wallet binnen je browser.

Gebruik van MB’s beperken

Pagina’s sneller laden door minder data te gebruiken. Als je op een berperkter aantal MB’s per maand zit kan het voordelig zijn een optie te hebben die het minimum gebruikt van jou mobiele data pakket. Opera speelt hier handig op in door een functie te hebben die data bespaart. Hierdoor wordt niet alles van een pagina geladen, en bespaar je flink op afbeeldingen en video’s. Alleen wat jij wilt zien kan je kiezen.

Dark mode

ingebouwde Dark mode voor de nachtbrakers. Opera heeft een functie om de helderheid en donkerheid van het scherm aan te passen. Hiermee bereiken ze dat je comfortabel kan browsen, hoe donker het ook is om je heen.
Wat we niet hebben kunnen vinden is of Opera het mogelijk maakt de “heldere websites” automatisch van donkerder kleuren te kunnen voorzien. Probeer het eens uit!

Brave browser

Voor een hoop gebruikers is brave een onbekende, in ieder geval voor ons. We zijn altijd de Chrome browser gewend naast Firefox en Edge.

De brave browser meent tot 3x sneller te kunnen werken dan de Chrome browser van Google. Net als de andere alternatieven ondersteunt brave ook een diepgaande blokkade om jouw privacy te waarborgen. Deze blokkade van advertenties lijkt de grootste invloed te hebben op de prestaties online.

De brave browser ondersteunt alles wat de Chrome browser ook te bieden heeft. Daarnaast heeft het een laag aan privacy blokkades meer, en ingebouwde adblockers.

Ingebouwde ondersteuning voor TOR

Brave heeft een ingebouwde ondersteuning voor het TOR netwerk. Dit betekent dat privé browsen, zonder meekijkers vanuit de browser ondersteund wordt. Hiervoor heb je geen aparte browser nodig om dit te kunnen doen.

Voorzien van IPFS ( leggen we hier uit)

Plaats een reactie